Onda Layetana Noticias - La actualidad sin fronteras

"Només pot cessar-me el poble" i altres famoses frases feixistes

David Martín 24/01/2020
Repassem algunes de les expressions que han passat a la història pel seu caràcter antidemocràtic

No un cop, sinó molts ha asseverat el Líder nacionalista Català Quim Torra que a ell "Només el pot cessar el poble, doncs és el poble el que l'ha triat", i amb això ha fet seves les paraules del líder nazi Hermann Goering. Unes paraules no exemptes d'ironia, ja que tracen un cercle tancat entorn d'aquests tres axiomes:
 
1. El líder encapçala la lluita per la nació.
2. Només s'és poble si s'estima a la nació.
3. Només s'estima a la nació si es dóna suport a la lluita.
 
És evident que el cas de Torra difereix una mica del de Goering, ja que a Alemanya el nacionalisme va guanyar per majoria absoluta de vots, quelcom que l'independentisme mai no ha aconseguit, i Goering va ser votat per al lloc que ocupava, mentre que Torra era pràcticament un desconegut posat a dit per Puigdemont (que havia quedat segon després d'Arrimadas) i els únics vots al seu favor van ser els de la CUP, com en el cas de Puigdemont.
 
En qualsevol cas Torra va ser fet president per una llei espanyola, la que permet a un partit canviar a un líder electe per un altre triat a dit. I la mateixa llei que l'ha investit i que s'ha saltat pot donar lloc a la seva destitució.
 
Però aquesta no és l'única frase inequívocament feixista que ha trobat eco en els nostres dies.
 
"Només acceptaré el resultat d'aquestes eleccions si guanyo". Aquesta frase la va dir Donald Trump en la recta final de la campanya electoral que el va portar a la Casa Blanca. Amb aquests antecedents tan antidemocràtics ningú pot sorprendre's de tots els escàndols que s'han succeït ni del "impeachment" actual. Acceptar la llei únicament si et convé és un dels principals trets del feixisme.
 
"El que es decideixi en aquest parlament no podrà ser invalidat per cap llei superior". Aquesta frase pertany a la famosa llei habilitant que va atorgar a Hitler poders plenipotenciaris, però també a les famoses "lleis de desconnexió" promulgades en el Parlament de Catalunya durant l'intent de cop d'estat del 6 i 7 de setembre de 2017. De tals lleis es desprenia que el que es decidís en la cambra no se sotmetia a l'Estatut de Catalunya ni a la constitució Espanyola, ni a les lleis Europees ni a la Carta de Drets Humans ni a altres lleis, humanes o divines.
 
"Bèsties amb forma humana que beuen odi", el famós qualificatiu que va fer servir el ara president de la Generalitat Quim Torra per a referir-se als Espanyols que no eren Catalans va quedar per escrit en el seu famós article "Les llengua i les bèsties". Aquest qualificatiu i una altra desena de permutacions van ser emprats amb profusió pel nazisme per a deshumanitzar "l'altre" i fer impossible l'empatia. Poques frases representen tan clarament el feixisme.
 
Evidentment el feixisme actual ja no fa ostentació del seu nom. Els nous feixistes fugen de la paraula "feixisme" per les seves innegables connotacions negatives, però les idees, les accions, els sentiments.. això no ha canviat.
 
No està de més repassar els trets principals del feixisme en aquest vídeo.
 
Onda Layetana Noticies: Articles relacionats