Cosmopolita com a insult

Miguel Del Amo 08/03/2020 157
Actualment a Catalunya el patriotisme és l'opi del poble i si t'atreveixes a qüestionar-lo ets un espanyolista
Si no aplaudeixes totes les decisions (sense piular, això si) del poder establert en aquesta Catalunya del 2020 és perquè ets un nacionalista espanyol, o encara pitjor, un fals cosmopolita (ull al concepte, fals cosmopolita) que no veu més enllà dels seus nassos. I no els trauràs d'aquí: t'han calat. Dius que ets cosmopolita però en realitat ets un 'espanyolista'.
 
Pot ser que a vostès els esbalaeixi veure que el terme «cosmopolita» s'hagi convertit en un insult per a l'imaginari nacionalista, quan jo que provinc d'una tradició d'esquerra internacionalista i cosmopolita perquè era tot un afalac. Però que equivocat estava! Cosmopolita, Eh? Sinònim de 'Español', que és al seu torn equivalent a 'franquista'. Cosmopolita, Eh? Eufemisme de feixista. Cosmopolita, que ets un cosmopolita!. Com el que diu Fatxa, que ets un fatxa!
 
Actualment a Catalunya el patriotisme és l'opi del poble. Pocs són els que s'atreveixen a qüestionar-ho. I si ho fas, el règim (el que tenim en aquesta benvolguda terra des de fa uns quaranta anys és un règim, no una successió de governs democràtics) et titllarà d'espanyolista. De res et servirà adduir que tu et sents català i espanyol a seques, que la terminació en 'ista' et fa feredat, que es pot ser espanyol sense ser espanyolista i català sense ser catalanista. Español sense ser espanyolista i català sense ser catalanista. Tan senzill i tan difícil d'entendre per als obtusos.
 
Ara sembla que la cosa està tranquil·la, estan dialogant o a punt de dialogar, però recordem que fins fa poc els nostres barris s'havien omplert de banderes. Bàsicament, de senyeras i sobretot d'estelades, aquestes estelades copiades de l'ensenya cubana, com la ikurriña va fer de la Union Jack, en homenatge, sens dubte, a l'estreta relació de catalans i negres cubans en els vaixells d'esclaus del passat.
 
Ja se sap que el frec fa l'afecte.
 
.