Postpandemia 6 - Crim i corrupció

David Martín 09/04/2020 260
Les crisis són terreny adobat per a la corrupció i els delictes d'alt i baix nivell.
En aquest article abordarem un tema espinós: el tema de la corrupció, el tema dels escàndols i de la delinqüència d'alt i baix nivell.
 
Heu vist Minority Report? És una pel·lícula de ciència-ficció protagonitzada per Tom Cruise a la qual ell liderava una unitats de pre-crim, que era un departament que es dedicava a prevenir els crims que s'havien de produir, i detenia als qui els anaven a cometre. Per descomptat això és ciència-ficció, perquè aquest departament tenia l'habilitat de veure el futur, cosa que nosaltres no podem fer, però el que sí que podem fer és preveure-ho. Seria molt útil tenir un departament de pre-crim que cada cop que es donessin les condicions i l'oportunitat per a un delicte es dediqués a investigar si realment algú mira de cometre'l. I en els delictes grans, això és factible.
 
Posem per cas, imaginem un escenari en el qual arriba una gran crisi i de sobte el govern d'un pais ha de moure molts calers amb molta pressa per a solucionar problemes molt grossos. Una gran quantitat de calers, i com que les circumstàncies són excepcionals, aquests diners es mouen pràcticament sense control. Doncs no parlo pas d'aquesta pandèmia, sinó de la crisi que va començar el 2008 i del cas dels ERES. Actualment no hi ha cap prova que estigui passant res semblant però algú creu que ara no passarà? I en aquest cas jo no em moc per colors polítics, perquè tant em fa qui estigui al govern. El cas és que tenim a polítics nouvinguts a càrrec de les institucions i que de sobte tenen una crisi com no hi ha hagut una altra abans i un munt de diners a la seva disposició per a moure-l's. Així que Com els mouran?
 
Abans de res no oblidem que la primera preocupació del govern serà sempre intentar solucionar aquesta crisi. Pot ser ho faràn de manera eficient o de la forma més maldestra possible, però que ningú tingui cap dubte que la seva prioritat número 1 és solucionar aquesta crisi.
 
Però clar, després estan les altres prioritats: Quedar bé, si es pot. Penjar-se alguna medalla, si és possible. Si la caguen, procurar que no es noti gaire i, quan sigui factible, llençar les culpes a un altre. I ja que estan movent calerons, Els mouran a la companyia més eficient o contractaran algun servei mitjançant una empresa a nom del cunyat? Sabeu que parlo, oi?
 
Doncs tant de bo m'equivoqui, però si heu sentit parlar de l'escàndol dels ERES segurament acabareu sentint parlar de l'escàndol dels ERTOS, o de les empreses proveïdores de material de protecció sanitària, o qui sap.. Fixeu-vos que ja comencen a sortir alguns intents d'estafa, sospites.. Recordeu que la Generalitat va intentar fer una compra massiva de material sanitari? Jo crec que al final es va finalitzar l'operació i sembla que no hi ha hagut res irregular, però ja va haver-hi un ensurt quan La Caixa els va aturar el pagament perquè per que sembla que era una empresa que mai no habia mogut quantitats de diners tan grans.. i ja veurem com acaba sortint tot, perquè l'última notícia és que la Generalitat no acaba d'aclarir quant d'aquest material ha arribat realment a Catalunya, si és que ha arribat alguna cosa.
 
I és que tant de bo aquest article que estàs llegint no sigui necessari i es quedi en no res. Però molt em temo que la quantitat de diners que es perdrà i dels escàndols que sortiran serà èpica. I no ens confonguem amb els escàndols per mala gestió, que són una cosa molt diferent. A veure, no trencaré una llança pel govern actual, però dubto que cap país hagi gestionat bé aquesta crisi. Evidentment Corea del Sud ho ha fet moltíssim millor que nosaltres, però Itàlia ha ficat la pota fins al fons malgrat haver vist el que havia passat a la Xina, i tenint a Itàlia com a avís Espanya l'ha fotut del tot, però és que després de fotre-la nosaltres estan empantanats païssos que criticaven a Espanya i a Itàlia, com Alemanya i com França, que ja ha duplicat el nostre màxim de morts per dia, o el Regne Unit on s'han quedat en quadre amb la Reina en Quarantena, el Príncep Carles malalt, el príncep Harry exiliat i en Boris Johnson en l'UVI, que ja corren memes dient que recuperar Gibraltar és ara o mai, perquè es veu que tots han repetit els mateixos errors que nosaltres, és a dir, mentre la cosa no és greu ens relaxem i quan ja ho és doncs prenem les mesures. La prevenció no ha existit. És la fallada de gestió en pensar que una cosa així no passaria aquí, i sobretot en valorar massa l'economia i massa poc les vides de les persones. Quelcom molt censurable.
 
Però intentar guanyar diners il·legalment amb una pandèmia és una cosa molt diferent. Això és tenir molta mala idea. Creieu que passarà? Ni ho dubteu. Començant pels delictes petits, com els Hackers, i després coses més importants, com aquestes empreses corsàries que s'estan posant les botes prenent-li el pèl a la gent a les seves cases a costa de vendre medicaments que no existeixen o gel hidroalcohólic que ni és gel ni porta alcohol, o aquest empresari que va saquejar un magatzem espanyol de material mèdic per a vendre'l a Portugal. Vides per diners. Delictes que són vergonyosos, perquè si en els ERES d'Andalusia es robava diners dels aturats, cosa que té molt poca dignitat, aquesta gent està robant diners a les persones fent servir la seva por d'emmalaltir, i això és el mes baix que es pot caure.
 
I a més, ja ho vaig esmentar en un article anterior, estan els petits lladres de tota la vida, que s'han adonat que durant el confinament no els paga la pena entrar a robar en els domicilis perquè la gent sempre està a casa, així que segurament s'hauran afartat d'assaltar oficines buides fins que s'acabi el confinament, moment en el qual podran tornar a saquejar habitatges.
 
Perquè el que és cert i immutable és que el crim, sigui d'alta volada o de baixa estofa, no descansa.