Sense que es noti gaire

Miguel Del Amo 30/04/2020 170
S'estan prenent mesures polèmiques. De nosaltres depèn que només siguin temporals
Salut, amics d'Onda Layetana. Sempre començo aquests podcasts amb un 'salut', jo crec que en aquests temps és quan més sentit té aquesta manera de saludar, de donar la benvinguda. Salut.
 
Estem passant una pandèmia mundial. Estem patint aquí a Espanya, i no se si estem fent tot el possible.
 
Sabem que les competències de sanitat les porta cada Comunitat autònoma, encara que ara per l'estat d'alarma aquestes competències han tornat al govern central. Nosaltres des d'Izquierda en Positivo creiem que hauria de ser sempre així. Sanitat, educació, justícia.. des del govern central. I no som oportunistes, sempre ho hem dit.
 
Un exemple: L'altre dia escoltavem un metge de Madrid (de tota la nostra confiança) que deia que en la base de dades de contagiats (ara mateix quan estic gravant són 170.000 a Espanya) aquesta base de dades la té distribuïda per cada comunitat, és a dir que no està centralitzada, és a dir: saber per què les persones estan contagiant, saber per què les persones estan sortint abans.. és molt difícil fer-ho.
 
Imaginin que aquesta base de dades estigués centralitzada, que des del ministeri de sanitat un representant, un responsable, tingués aquestes 170.000 dades. Seria molt possible saber quin tipus de persones, que perfils mèdics, estan sortint abans i ens ayudaria molt.. que ja sabem que són molts els morts, i seran més, però mirar que siguin els menys possibles.
 
Es diu que això ens canviarà. Ja ho veurem, Eh? Ja veurem el que passa quan tornem a alguna cosa semblant a la normalitat.
 
Però si que estem patint coses com que per exemple hi ha una censura en Whatsapp. La idea és que no es difonguin faules, però clar, Qui determina el que és una faula? El poder.
 
Algú podria pensar que una faula són les rodes de premsa que està donant el govern des del principi d'aquesta pandèmia, quan deien que no passava res. Això també era una faula, o era un equívoc o era informació, segons les dades que es tenia en aquell moment.
 
Que s'estigui fent ara? Bé, està bé.. està malament.. El problema és si això serà sempre així?
 
Posem per cas: aquests cribratges dels telèfons mòbils.. això ara és totalment legal. Al desembre ja va sortir en el B.O.E., s'anava a fer una prova pilot a València i ara s'està fent a tota Espanya legalment. Pot saber el govern els nostres moviments, controlant els nostres telèfons mòbils. Això no és ni bo ni dolent, sinó depèn de l'ús que es faci.
 
El que sí que ens fa sospitar és que en aquestes rodes de premsa eternes, externes.. del president del govern, de ministres, de responsables etc, etc, etc.. eternes, això només ha ocupat tres segons. Perquè fos legal es va dir 'controlarem, farem un cribratge dels telèfons mòbils'. I això ens fa sospitar, perquè en altres països que es diu que ho han fet millor, s'ha fet d'una manera que jo crec que és totalment incorrecta.
 
Per exemple a la Xina el control no és d'una democràcia com Espanya. A un xinès li pot semblar molt bé saber que en el segon primera hi ha una persona contagiada, pero jo crec que els espanyols no hem d'aspirar a aquest nivell, quelcom semblant a una dictadura. A Corea del Sud ho han fet molt bé, entre altres coses perquè ha fet molts testos ràpids, però aquesta app obligatòria on una persona ha de posar-se en contacte dues vegades, mesurar-se la febre dues vegades i si no li detenen.. això jo crec que a Espanya no hem d'arribar a aquest control de la població.
 
Per tant, Que es faci ara? Tots ho entenem. Però, Ho mantindràn? Jo crec que la gent més gran que ara sent aquest podcast (entre els quals jo m'incloc) podran recordar quan es van començar a posar les primeres cameras al carrer, que eren per seguretat.
 
Es va muntar molt de desgavell, va haver-hi moltes queixes veïnals, però aquí s'han quedat. Ara ja formen part del paisatge urbà i ningú no es queixa d'això.
 
S'estan prenent mesures. S'estan prenent amb la millor de les intencions, però quan passi, quan això torni a alguna cosa semblant a la normalitat, hem de controlar als que ens controlen.
 
Salut.