Voces Layetanas - Reflexiones libres e independientes

Diferència entre llibertat d'expressió i totalitarisme

José A. Ruiz 23/03/2019
Quan les paraules boniques no poden dissimular la gravetat dels fets

En els últims dies, el president Catalunya, Quim Torra, juga al joc de despistar al govern d'Espanya i a la junta electoral, que li han indicat en diverses ocasions que els espais públics han de mantenir-se lliures de simbologia política, i molt especialment en època electoral.
 
En un joc de demagògia, el president regional, seguint les instruccions de l'ex-president fugit a Waterloo, ha retirat en primer lloc el cartell en el qual qualificava als polítics jutjats pel cop d'estat de "presos polítics" i ha col·locat en el seu lloc altre cartell en el qual substitueix el llaç groc per un de blanc. Després d'un segon avís, ha retirat aquest segon cartell, però hores després ha penjat en el seu lloc una tercera pancarta a la qual reivindica la "llibertat d'expressió" i fa referència a l'article 19 de la declaració universal dels drets humans. Al mateix temps anima a tots els seus fidels a penjar tants cartells i pancartes de la seva ideologia com sigui possible.
 
Això suscita diverses i interessants reflexions:
 
1ª L'ocupació constant, forçada i abusiva de l'espai públic per part d'una única ideologia, que a més retira qualsevol altra simbologia i vigila que ningú toqui els seus símbols, ja té un nom: Totalitarisme.
 
2n La llibertat d'expressió l'exerceixen les persones de forma lliure i voluntària. I aquesta llibertat, com totes, acaba on comença la del veí. No pot envair-se tot l'espai públic amb una única simbologia des d'institucions que pertanyen a tots i retirar sistemàticament (com fan les brigades censores de l'alcaldessa de Barcelona) qualsevol simbologia diferent. Qualsevol ciutadà europeu pot entendre aquest concepte. L'única manera de no entendre-ho és no voler entendre-ho.
 
3r Finalment, i com tots els missatges del nacionalisme català, aquests cartells s'expressen en dos idiomes: català i anglès. És curiós que la llengua més parlada de Catalunya, l'espanyol, (que a Barcelona parla més del 75% d'habitants) sigui sempre exclosa dels missatges del nacionalisme, i en canvi s'utilitzi l'anglès per a la seva difusió internacional. De fet, no s'ha imprès un sol cartell de "llibertat presos polítics" en la llengua majoritària dels catalans perquè, com va dir recentment una política nacionalista "és la llengua de l'enemic".
 
És convenient no caure en aquestes manipulacions de concepte, tan estimades pel nacionalisme.
 
- El totalitarisme NO és llibertat d'expressió.
 
- Els polítics jutjats pel cop d'estat NO són presos polítics.
 
- I la república catalana NO existeix.
 
Són coses fàcils d'entendre, si es volen entendre.
Onda Layetana Noticies: Articles relacionats