Voces Layetanas - Reflexiones libres e independientes

Quantes vegades és capaç Puigdemont de fer la mateixa broma als seus seguidors?

José A. Ruiz 15/07/2019
Enganyar a la gent amb fotos falses, organitzar crowfundings impossibles.. Puigdemont no només ho fa, sinó que ho repeteix.

La paciencia dels seguidors de Puigdemont és a prova de bombes.
 
Dels creadors de "El dilluns ens veiem tots en el despatx" arriba ara "El dimarts ens veiem a Estrasburg". I realment tot quedaria en això, en un sucós acudit, de no ser per que l'expresident fugit va utilitzar en tots dos casos fotografies descontextualizadas com a argúcia per a fer creure als seus fidels que realment anava a fer el que anunciava.
 
Primer engany: 30 d'octubre de 2017:
 
La primera fotografia amb la qual Puigdemont va estafar als seus fidels era de les instal·lacions del Palau de la Generalitat vistes des d'un pati interior i acompanyades d'un escarit "Bon dia". Aquest mateix dia Puigdemont ja no es trobava a Espanya, perquè havia fugit camí de Brussel·les molt abans que la justícia emprengués acció legal alguna contra ell. Compte la llegenda que va fugir en el maleter d'un cotxe, encara que bién podria haver anat assegut o "reclinat" en el seient posterior d'un vehicle amb cristalls tintats mentre el seu chofer, al volant, evitava els trams conflictius. En tots dos casos, els primers enganyats van ser els propis companys de Puigdemont, com Artur Mas (diuen els qui li coneixen que va deixar anar un d'aquests improperis que afecten la família) i Oriol Junqueras que, una mica més conseqüent amb la seva condició de presumpte colpista, va afrontar les conseqüències dels seus actes, que van incloure la presó preventiva gràcies a que els seus companys fugits van demostrar davant el món que el risc de fugida era real. Altres enganyats picaven l'ham, com Josep Rull que afegia una foto des del seu despatx amb el text "En el meu despatx, exercint les responsabilitats que li ha encomanat el poble de Catalunya". La seva foto sí que era autèntica. Minuts més tard Forcadell es presentava així mateix al Parlament. Temps després molts reconeixerien la desolació que van sentir al saber que Puigdemon i uns quants triats s'havien deixat anar sense dir-los res. Havien fet el ridícul.
 
La resta d'enganyats, com és fàcil suposar, van ser els centenars d'il·lusionats seguidors que es van quedar de botelló en la Plaça de Sant Jaume la nit de la declaració d'independència, llançant vives a qui hores abans amenaçaven amb penjar (per Twitter) boca a baix davant la perspectiva que "esmenés" el cop de l'1 d'octubre amb unes eleccions democràtiques. Molts no ho admetran, però quan es van assabentar de la fugida degué quedar-se'ls la mateixa cara que quan Puigdemont va declarar la independència i la va suspendre als 8 segons. El "malvat estat espanyol" encara no s'havia mogut i l'estimat líder ja estava a dos paises de distància. Quin heroi.
 
Segon engany: 2 de juliol de 2019:
 
Ho diu el refrany. Si m'enganyes una vegada, és culpa teva. Si m'enganyes dues vegades, és culpa meva. I a Estrasburg més de dosmil culpables van poder donar fe d'això. Carles Puigdemont, que havia estat capaç d'enganyar fins a dues vegades als seus seguidors amb un crowfunding per al "Consell per la República" (demanava un milió d'inscrits i deu milions d'euros i es va quedar en 60.000 inscrits i 600.000 euros) i un altre crowfunding per a sufragar les paperetes electorals de la seva candidatura a un lloc que no podia ocupar, havia convocat a tot el nacionalisme a Estrasburg per a la sexagesimocuarta jornada històrica del calendari gregorià. Perquè el expresident, encara fugit i ara acompanyat del exconvicto per terrorisme i col·laboració amb ETA en el segrest de Revilla, el superabogado Gonzalo Boye, es dedica ara a ordir jugada mestra després de jugada mestra, totes tan summament genials que triomfen fins i tot quan fracassen, perquè després de cada ridícul tenim aquí a l'advocat Boye explicant a l'incrèdul espectador (sobretot de TV3) que el resultat era exactament el que estaven buscant i que tot és part d'un sublim pla mestre que es revelarà en el seu moment.
 
Per això, quan el dos de juliol de 2019 es van concentrar en un encreuament d'Estrasburg més de dosmil nacionalistes (més de diezmil segons la ANC, i segur que mig milió segons la Guàrdia Urbana de Colau, encara que allí no pinta res), Twitter va començar a cremar amb la fotografia twiteada per Gonzalo Boye d'un carrer d'Estrasburg, acompanyada del comentari: "Excel·lent clima a Estrasburg. Sol i molta gent". Els congregats degueren entrar en èxtasis, esperant aquesta gran jugada mestra que per fín anava a produir-se. Mes tard els va arribar un altre Tuit, aquesta vegada de Boye des del seu cotxe, ja als carrers d'Estrasburg, donant a entendre, sense dir-ho, que el "presidentlegítim" viatjava amb ell. Els congregats, que de ben segur fantasiaven amb persecucions al Jason Bourne, van rebre el previsible gerro d'aigua freda quan Boye els va comunicar, amb aquest rostre de marbre de Carrara que només Artur Mes ha aconseguit presentar, que Puigdemont "no anava a assistir" perquè potser "li detenien".
 
La diferència entre el primer engany i aquest segon la fan els més de cinc-cents euros per barba (és un dir, això de la barba) que ha hagut de "apoquinar" cadascun dels "oprimits" que s'ha desplaçat a Estrasburg amb avió (de debò, és necessari estalviar tota la vida per a aconseguir ser un oprimit "com calç"). Els assistents desplaçats amb autobús es van gastar una mica menys, però almenys han conegut una capital diferent de Barcelona i els queda el consol de suposar que possiblement la meitat del seu bitllet s'ha pagat amb els impostos de tots els catalans, inclosos els "botiflers".
 
I el pròxim p'a quan?
 
Els que sí han gaudit de valent han estat els internautes, especialment els constitucionalistes (I alguns indepes també. Per què no dir-ho? Això ja només s'ho pren a pit Pilar Rahola). Els memes sobre les pròximes "jugades mestres" de Boye i Puigdemont s'han succeït sense solució de continuïtat. Fotos com la d'Estrasburg usada per Boye (una de les primeres que trobaràs si cerques "Estrasburg" en Google) han donat pas a fotos de l'estació internacional amb jocosos comentaris com "que bona nit s'ha quedat aquí, en òrbita".
 
De debò, per a què continuar. Podeis imaginar la resta. El tema dóna per a molt.
Onda Layetana Noticies: Articles relacionats