Voces Layetanas - Reflexiones libres e independientes

Rialles que gelen la sang a Amer.

José A. Ruiz 20/02/2019
Ressons dels anys 30 del segle passat a l'Europa del segle XXI

Amer és el poble on va néixer Carles Puigdemont, el líder l'efígie del qual llueix en la plaça. És un petit i bonic llogaret de la Girona rural, amb poc més de 2200 habitants. D'ells, 1514 tenen dret a vot, i la majoria voten al partit del seu il·lustre veí. Somien amb alliberar-se dels qui no pensen com ells, i per això, quan els representants de partits polítics no nacionalistes els "provoquen" (simplement anant al seu poble) es creuen en la obligació sana i cívica de "fer-los fora". Evidentment no és senzill, ja que la llei diu que tothom té dret a expressar-se, per la qual cosa els agents de la llei impedeixen les agressions, dificulten el llançament d'objectes i altres boicots. Però sempre els queden les rialles.

I ruire-s dels discrepants deu ser sa, doncs fins el líder dels nacionalistes, Quim Torra, diu que els espanyols són "bèsties parlants amb forma humana" i que els catalans discrepants "tenen un sotrac al seu ADN", el mateix Oriol Junqueras afirma que l'ADN de l'home català "està més pròxim al dels francesos que al dels Espanyols" (quant genetista a les files nacionalistes!), i el mateix fill predilecte de la vila, el molt fugit Carles Puigdemont, va afirmar en un mítin que "calia expulsar a l'invasor".
 
Per això els fidels del poble no veuen gens incorrecte què un dels ancians del lloc, acompanyat d'un banderer nacionalista, netegi a consciència el terra on ha trepitjat la Inés Arrimadas, la jove catalana, lideressa del partit més votat de Catalunya a les passades eleccions, que ha vingut a dir que tots podem conviure units i en pau, i mentre l'ancià (davant la imatge de Puigdemont que beneeix l'escena) frega i frega el sòl amb intrepidesa, els veïns riuen i aplaudeixen, animant-lo: "Desinfecta, desinfecta, has de desinfectar! Potser amb el mateix ritme i cadència amb el qual el seu líder Quim Torra arenga als CDRs (les seves camises marrons particulars) "Apreteu, apreteu, que feu bé d'apretar!".  Els mitjans nacionalistes qualifiquen aquesta escena de "ocurrència simpàtica".
 
Per què odien tant a la Inés que necessiten desinfectar el seu rastre? És per que no pensa com ells? O és perquè gosa dir-se a si mateixa "catalana", sent com és "charnega"? Perquè "charnegos" (o gossos) és com denominen els supremacistes als catalans que tenen sang de "fora". En el cas d'Inés Arrimadas, la seva "sang" (que qualsevol bon biòleg veuria indistingible de la d'un altre espanyol, francès o italià) prové d'Andalusia... com la de l'àvia del líder Puigdemont, per posar un exemple.  Pero es que el nacionalisme ajuda a filtrar la sang millor que cap altra cosa.
 
Però el més impressionant de l'escena és el que no es pot veure. Perquè aquestes alegres gents de poble no riuen per a l'ancià, o per a si mateixes. Ni tan sols per a la càmera que els grava i que enviarà aquesta amenaça al seu enemic. No. De cap manera.
 
Aquesta gent riu bién alt perquè els sentin els 240 veïns del seu propi poble que van tenir la gosadia de votar a partits com Ciutadans, PP, PSOE, o Podemos. Veïns que no creien en el nacionalisme excloent i que ara miren amb por aquesta escena pròpia dels anys trenta del segle passat. 240 veïns capaços de votar, que són 352 si comptem als seus fills. El 16% d'habitants d'un poble que no poden dir el que pensen sense enfrontar-se a l'exclusió social.
 
I el més incomprensible. Els veïns que es creuen superiors, els que senten l'impuls de "desinfectar" el terra que trepitgen els "animals"... Amb quina paraula es refereixen als seus enemics? Que potser els anomenen "jueus"? No. Es pot sentir amb claredat.  Els diuen "rates feixistes". Recordeu a Amon Goeth, en "La llista de Schindler"? Amon també cridava als jueu "rates", i per això era un feixista.
 
Paraules buides per la ignorància.
 
Rialles al capvespre. Observades des de finestres entretancades.
 
Rialles que gelen la sang.
Onda Layetana Noticies: Articles relacionats