Voces Layetanas - Reflexiones libres e independientes

Supergirl contra els CDR

José A. Ruiz 27/02/2019
Un exemple de l'actual imatge del nacionalisme català en la cultura popular

Us imagineu als superherois americans defensant al mon de malvats CDR que peguen a la gent portant estelades? Perquè no és necessari que ho feu. Podeu veure-ho en televisió.
 
El món ens mira, afirmen els independentistes. I és cert.
 
Aquesta setmana vaig visitar a la meva germana, i en una d'aquestes llargues sobretaules els nens van abandonar les seves cadires i es van posar a veure la tele. Els adults solem abstreure'ns de les seves converses fins que alguna cosa que diuen ens crida l'atenció. En aquest cas va ser una frase curta:
 
"..Supergirl els està protegint dels CDRs.."
 
Òbvia dir que la conversa en la taula dels adults es va detenir sobtadament entre rialles. Va ser llavors quan em vaig fixar en el que veien. La meva germana és seguidora de les sèries de superherois de DC, i sol veure els episodis de Supergirl quan s'emeten als Estats Units. En aquell moment, SuperGirl s'enfrontava a unes forces paramilitars vestides de groc, que amb la cara tapada i un estrel groc al pit, atacaven als superherois al crit de "foragitem als invasors!", frase calcada a la qual va pronunciar en Puigdemont en una coneguda aparició.
 
Mai m'acabarà de sorprendre la receptivitat dels nens, que havien reconegut un paral·lelisme prou evident. Per curiositat vaig continuar veient l'episodi, i els paral·lelismes no acabaven aquí. Els comandos paramilitars que el meu nebot havia identificat com CDRs eren racistes i menyspreaven als superherois perquè molts eren d'altres planetes, es dedicaven a patrullar els barris i identificar als "invasors", i marcaven les seves cases amb pintura afirmant que "la terra sempre seria dels humans". Més endavant assetjaven i agredien als marcats. Li vaig preguntar al meu nebot si eren els dolents de l'episodi, i em va dir que eren els dolents de tota la temporada. Superman, Supergirl, Manchester Black i altres herois de l'univers DC que no vaig reconèixer s'aliaven per a defensar a la gent dels supremacistes de groc. En una marejant coincidència, el líder dels comandos racistes era enviat a presó per encoratjar la violència.. i els seus seguidors es manifestaven als carrers reclamant la llibertat del "pres polític"! Literalment!
 
Ja en aquell moment vaig pensar que tal cúmul de coincidències bé mereixia un article, i això que encara no havia vist la imatge que em va aclarir tots els dubtes.
 
El president dels Estats Units (un recuperat Bruce Boxtleiner) alertava de la corrent feixista que s'aixecava amb les concentracions populistes que exigien l'alliberament del "pres polític", i un televisor en el seu despatx va emetre imatges d'una manifestació de l'independentisme català!. Aquell televisor presidencial es va omplir de manifestants amb estelades, tant estelades blaves com estelades grogues, les que feia servir "terra lliure" i que exemplificaven el lema dels supremacistes terrestres: "Terra Lliure".. d'invasors.
 
L'episodi que vaig veure és el núm. 12 de la quarta temporada. Porta per títol "The Menagerie" (La col·lecció de feres), i s'emetrà pròximament a HBO. I és només un exemple de com la visió del món davant l'independentisme català està canviant. Fa uns mesos, les banderes estelades podien veure's a manifestacions pacífiques a la Xina, barrejades amb símbols de llibertat. Avui cada vegada més el patrimoni cultural les emmarca en moviments xenòfobs, insolidaris i excloents. Algun guionista de la DC ho ha sabut veure.
 
El món ens mira, afirmen els independentistes.
 
Doncs és cert. I no li agrada el que veu.
Onda Layetana Noticies: Articles relacionats