Voces Layetanas - Reflexiones libres e independientes

TV3, la metadona del 'procés' nacionalista

José A. Ruiz 29/05/2019
Els mitjans de la CCMA són el refugi en el qual el televident independentista troba la pau d'esperit

Ho confirmen els últims estudis d'audiència. El televident independentista calma la seva ansietat en TV3. Ja des d'abans de les lleis de desconnexió i del referèndum il·legal, la televisió pública de Catalunya, amb el seu inequívoc esbiaixo independentista, era la preferida del nacionalisme.
 
Després, durant aquells dies convulsos, el públic secessionista va buscar amb avidesa la repercussió mediàtica del desafiament en mitjans nacionals d'esquerra i crítics amb el govern de dretes (per ser clars, La Sexta) i en diaris internacionals que s'haguessin deixat portar per l'aparent "bonisme" dels líders nacionalistes i per la violència gràfica acrescuda per les fake news.
 
Però davant l'absència de suports internacionals i la generalització de les crítiques tant a la forma com al fons de l'acció separatista, el públic pro-secessió s'ha quedat cada vegada més orfe de mitjans que avalin o almenys disculpin les actuacions del nacionalisme català. Els diaris que simpatitzaven amb la causa de l'independentisme ara la qüestionen, els líders que donaven suport al "exiliat" Puigdemont ara no volen fotografiar-se amb ell, i les televisions que assumien el marc mental nacionalista es distancien cada vegada més d'unes accions que poc tenen a veure amb les paraules amb que s'adornen.
 
Resultat d'això és que al televident nacionalista li assalta aquesta frustració de la qual tantes vegades va avisar l'anterior president espanyol, Mariano Rajoy, (en el que sens dubte va ser un dels seus poquíssims encerts). I aquesta frustració, aquest allunyament entre la realitat manifesta i les espectativas creades, només troba alleujament en TV3 i el canal 3/24, així com a Catalunya Ràdio.
 
Sense TV3 el nacionalisme s'hauria sentit estomacat per maçades tan contundents com la resolució del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg contra la denúncia dels parlamentaris independentistes, que no només nega cap violació dels seus drets sinó que desqualifica els presumptes fonaments democràtics del referèndum de l'1 d'octubre. Però aquí està TV3, reciclant un d'aquests informes que qüestionen la presó preventiva i que ha estat elaborat per un petit grup col·laborador ONU, fent-ho passar en prime time com si les pròpies Nacions Unides, en sessió plenària, exigissin a Espanya l'alliberament dels "presos polítics".
 
Efectivament, els canals de la CCMA, feus de les incansables Pilar Rahola i Mónica Terribas, continuen sent el filtre de color (groc) a través del qual el televident independentista pot seguir el judici del "procés" pensant innocentment que a qui s'està jutjant és a l'estat espanyol. Aquest televident patiria una autèntica angoixa en visionar el streaming en directe del judici, els demolidors arguments amb que els Mossos (i fins i tot la pròpia directiva de TV3) desmunten les frèvoles defenses dels acusats. És necessari l'hàbil editatge de la televisió independentista i els comentaris triomfalistes de presentadors i tertulians d'un mateix signe i color (una altra vegada el groc) perquè el televident nacionalista pugui respirar amb més calma i continuar pensant que no passa res, que "ho tenim a tocar".
 
Mancant la droga dura que des de fa set anys ha rebut en vena, aquesta metadona li permet allunyar de si l'ombra de la depressió, aquesta baixada que irremeiablement segueix a un estat d'eufòria prolongada induïda per mitjans artificials.
 
Per descomptat, és millor la metadona que la síndrome de retirada, agressiva i violenta, que experimenten aquells als quals TV3 ja no els fa ni efecte, quan surten al carrer i veuen que la seva república no existeix. Per que aquesta reacció sí que pot ser perillosa.

 

Onda Layetana Noticies: Articles relacionats